Al-Kisah Min, Eida dan Arman

By: eida min

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 27-Aug-2008 22:49 Email | Share | | Bookmark
WALES.....

 
 
 
View all 24 photos...
Assalammualaikum....

Weekend lepas kami pegi bercuti ke Swansea, Wales. Dan seperti biase terpakse la menumpang peugeot sahak n ryn...hehehehe....Alhamdulillah perjalanan pergi dan balik selamat dan berjalan lancar. Cume Arman meragam skit...kesian kat Ryn n Sahak....tension skit n tak concentrate driving. So nak cite sket la pasal Wales ni.





"Wales is a country which is part of the United Kingdom, bordering England to its east, and the Atlantic Ocean and Irish Sea to its west."

So obviously, salah satu tarikan utama ialah pantai...mmmmm memang dah lame tak lepak n berkelah kat pantai sebenarnye....ala2 lepas gian la ni...Wales ni gak kaya dgn castle....sbb history dulu2 la..nak tau pasal history kene bukak la web die ok...byk je boleh dapat kat google...

Ok...first day kami just pusing2 and melawat Swansea...dekat dgn tempat penginapan kami...second day kami ke cardiff and pantai...dan last day ke caerphilly castle dan Swindon on the way back...

Dan ni la gambar2 yg aku snap...koleksi gambar terbaru aku...enjoy the picture ok...


Swansea Castle
"Swansea Castle is now so hemmed in by modern buildings and roads that it is hard to imagine its original surroundings, or indeed its original form. This castle dates from the late 13th to early 14th century, by which time Edward I's pacification of Wales had deprived it of any military importance. It continued as an administrative center, but at a reduced level. Its holders, then the de Braoses, preferred to live at Oystermouth Castle, and inevitably decline set in. Stripped of their usefulness, the various gates and towers of the bailey were sold off in the early 14th century."


Oystermouth Castle:
"This is the Gower Peninsula's finest castle, standing on a small hill with a magnificent view over Swansea Bay in the resort town of Mumbles. It is well-preserved, intricate and exciting to explore. Oystermouth Castle was founded by William de Londres of Ogmore Castle early in the 12th century. Of this first castle, which was probably a ringwork and bailey on the highest part of the hill, there is now no trace. The castle later came to be the chief residence of the lords of Gower, and its history became intimately connected with that of Swansea Castle."


Cardiff Castle:
"Cardiff Castle is one of Wales' leading heritage attractions and a site of international significance. Located at the heart of the capital, within beautiful parklands, the Castle's walls and fairytale towers conceal 2,000 years of history.
The Roman fort at Cardiff was probably established at the end of the 50s AD, on a strategic site that afforded easy access to the sea. Archaeological excavations made during the 1970s indicate that this was only the first of four forts, each a different size, that occupied the present site."



Castell Coach:
"Castell Coach, or the 'Red Castle' on the outskirts of Cardiff (M4, jct 32, A470, then signpost), has been described as the "ultimate fairytale castle". In a vision more akin to the Bavarian countryside, or "sleeping beauty", its conical towers and needle-sharp turrets peek above the trees on a heavily wooded hillside.
Castell Coch is a late 19th Century creation of the famous architect, William Burges, built for his patron, the then richest man in the world, The Marquis of Bute. The castle was to act as a companion to Bute's main Cardiff home, Cardiff Castle."



Caerphilly Castle:
"Caerphilly Castle is one of the great medieval castles of western Europe. Several factors give it this pre-eminence - its immense size (1.2h), making it the largest in Britain after Windsor, its large-scale use of water for defence and the fact that it is the first truly concentric castle in Britain. Of the time of its building in the late 13th century, it was a revolutionary masterpiece of military planning
One of Henry III's most powerful and ambitious barons, Gilbert de Clare, lord of Glamorgan, built this castle. His purpose was to secure the area and prevent lowland south Wales from falling into the hands of the Welsh leader Llywelyn the Last, who controlled most of mid and north Wales. De Clare built other castles on the northern fringes of his territory for the same purpose, such as Castell Coch. He had seized the upland district of Senghenydd, in which Caerphilly lies, from the Welsh in 1266 to act as a buffer against Llywelyn's southward ambitions. Llywelyn realised the threat and tried but failed to prevent the castle from being built; it was begun on 11 April 1268, was attacked by Llywelyn in 1270, and was begun again in 1271. This time it was completed without hindrance. Its message was not lost on Llywelyn, who retreated northwards. Apart from the remodelling of the great hall and other domestic works in 1322-6 for Hugh le Despenser, no more alterations were carried out, making it a very pure example of late 13th-century military architecture. "


Yang ni pulak gambar-gambar yang aku rasa menarik sepanjang percutian di Wales...


Arman with Humairah...


Cardiff Bay...salah satu view menarik di sana.


Kedai souvenir dekat Cardiff castle..


Kat depan Castell Coach...


View Caerphilly di celah pokok...


Special occasion untuk visitor di Caerphilly Castle...menarik...


Lonely......

Hari terakhir percutian aku, Ida n Arman telah di bawa ke Swindon outlet....hmmmm seronok bile nengok barang murah...ape tah lagi bile barang2 tu semua favorite brand...nike, timberland, gap, M&S...dan byk lagi...rambang mata beb...naseb baik pegi tu dah nak dekat tutup dah kedainye.....kalau tak mau bertambah koleksi plastik kat umah tu...hahahaha...

Kesimpulan....percutian kali ni memang best...dan terima kasih banyak kat ryn, sahak n peugeot 406 yg telah mmbawa kami sekeluarga berjalan ke Wales.....

**Sebenarnye aku mghadapi masalah meng'upload' gambar and gambar-gambar yg lain tu nanti aku upload la. InsyaAllah....

Salam...



Tuesday, 19-Aug-2008 21:59 Email | Share | | Bookmark
Happy 1st Birthday...Arman Darwish Syahmi

kek arman on 12th august...
Happy birthday arman...mama n abah lak yg excited...
siap awal2 le...
View all 34 photos...
Assalammualaikum semua....

Rasenye dah agak lame tak meng'update' fotopages aku ni...nak kate bz...takde la bz...malas .....sudah tentu...hehehehehe...ape pun alhamdulillah hr ni ade semangat skit nak update and menggoreng ayat seperti biase ......

Ni citenye....

Al-hamdulillah tanggal 12 hb Ogos 2008...genap lah usia setahun putera kami Arman Darwish Syahmi....pejam celik pejam celik....dah setahun dah anak kami...cepat nye mase berlalu....rase mule2 dapat baby tak ilang lagi rasenye....




So kami ade la buat makan2 sikit kat umah...dan makan2 ni pun ala2 house warming la...sebab sejak berpindah ke Cricklewood ni tak buat lagi mkn2...so sekali la ni...walaupun ade yg tak boleh datang tp alhamdulillah....ramai jugak kawan2 yg sudi datang....seronok juga kami hari tu...

Tp sebenarnye...on 12th august tu...aku n ida buat la gak birthday party kecik2 untuk kami bertiga...hehehehe....




abah n mama lak yg excited...hehehehe

Bab persiapan sebelum majlis memang sedikit stress....sebab ni first time dalam sejarah hidup aku n ida nak masak + buat majlis makan2 + jamu kengkawan....takut je silap masak ke etc....tp alhamdulillah...semua bejalan dgn lancar...ryn n sahak byk membantu...memang jadi mangse tempat kami bertanya...sian ryn n sahak...Miss Huda pon datang pepagi tolong kami buat preparation...thanks Huda...jasamu dikenang....dan auntie ryn arman buat surprise pulak...ryn bawak mmmm tak tau ape name desert yg ryn bwk ni...ape ye ryn??? ...khas untuk birthday arman...walaupun first time buat tapi jadi dan sedap...caya lah ryn..thanks....

Menu kami tak de la WOW sangat...biase2 je...nasi impit + kuah kacang (ala2 sabah)...mee kari...puding jagung...fruit cocktail....nak mudah kan keje...aku n ida bahagi2 kan tugas....aku masak nasi impit dan kuah kacang...dan ida masak mee kari...puding ida dah buat siap2 sehari sebelum majlis....so senang la sikit keje kan...









Arman pun dapat byk hadiah....terima kasih kat semua uncle and auntie yg bg present kat arman....heheheheheh...anyway thanks kat member2 yg sudi datang hari tu....meriah dibuatnye....





Lastly, kepada semua yg hadir..sekali lagi terima kasih byk2 atas kesudian anda semua...semoga kalian dimurahkan rezeki...insyaAllah...

enjoy the picture..

Assalammualaikum....


Thursday, 24-Jul-2008 23:35 Email | Share | | Bookmark
Untukmu.....

Assalammualaikum semua...

Agak lame gak tak update fp ni....n tetibe malam ni rase mcm nak mengisi sesuatu kat ruang yg ada ni....

Rasenye....tak salah untuk kite meluahkan apa yg kite rase dalam fp ni kan....

So...hasyareeda...this is for you....






















Bintang malam...
Katakan padanya...
Aku ingin melukis sinarmu di hatinya...

Embun pagi...
Katakan padanya...
Biarku dekap erat waktu dingin membelenggunya...

Tahukah engkau...
Wahai langit...
Aku ingin membelai wajahnya...
Kan ku pasang hiasan angkasa yang terindah...
Hanya untuk dirinya...

Warkah ini ku ciptakan...
Hanya untuk bidadari hatiku tercinta...
Walau hanya sederhana...
Izinku ungkap segenap rasa cinta...



love....abang


Sunday, 6-Jul-2008 00:00 Email | Share | | Bookmark
Sekadar mencuba....

Assalammualaikum semua...

Entah nape mate tak ngantuk pulak tengah2 malam ni....so aku pun mengambil langkah untuk mengedit gambar untuk mengisi masa malam and sambil2 melayukan mata...hihihihi...

Buat ape yg terlintas di otak aku ni....aku ambik gambar2 yg aku snap mase kuar ke london aquarium kemarin....

Yang jadi mangsa wife aku la....kene jadi model aku....kesian kat sayang...suruh la buat ape pun...ikut je...hihihihi...terima kasih yang....love u...





So...mane la tau kengkawan yg singgah fp aku ni...or senior2 photographer ke...mungkin boleh la kasik ilmu skit kat aku ni...baru belajar n minat lah katekan...kongsi ilmu dan komen mane2 yg patut....ilmu tu patut di kongsi...hihihihih....

Assalammualaikum...


Saturday, 5-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Jalan jalan di County Hall, London Aquarium

 
 
 
View all 14 photos...
Assalammualaikum....

Seperti biase...weekend adalah mase untuk aku n family kuar bejalan....dekat2 pun takpe asalkan Arman seronok keluar bejalan....dan ambil peluang untuk bersama family...

So kami telah melawat London Aquarium....bukan saje nak pegi bejalan...tapi sambil2 ambik gambar....(hobi terbaru aku sekarang)....

Satu lagi reason sebab area tu byk tempat menarik yg boleh dijadikan koleksi gambar family....

County Hall ni salah satu historical building kat London ni...dan yang menarik pelancong kat sini selain bangunanye sendiri ade dua....london eye dan london aquarium....ade satu lagi juga kat County Hall ni, Dali Universe...tempat spanish culpture zaman dulu2...tapi aku tak masuk yg ni...next time la...aku just amik gambar kat luar je..

Kalau nak bace skit pasal Count Hall ni...klik la sini ok...selamat membaca..
http://www.londoncountyhall.com/index.php

So first place visited ialah London Aquarium...


Entrance


Me n family at London Aqua


With friend...Huda

Tapi tour sedikit kecewa...sebab London Aquarium tak lah seperti yang kami sangka and bayangkan ...(Aquarium kite kat mesia lagi best)

Dan ini mungkin gambar yang agak menarik perhatian aku....



Gambar ikan2 yg kecik n menarik...

Dan yang ini jugak menarik perhatian aku...

Star fish


Jelly fish...


formasi ikan tu menarik perhatian aku...

Dan ade byk lagi ikan...boleh tgk gambar2 tu nanti ok....cume tak berpae nak terang sebab aku takde proper camera...just pakai phone camera wife aku...sampai nak tetonggeng jugak lah aku nak mengedit....hihihihih

Ni gambar2 yg sempat aku ambik...

Aku n Ida


The London Eye...


County Hall

Sebelum balik...aku sempat amik gambar The House of Parliment....dekat je ngan County Hall ni...


Houses of Parliment


Houses of Parliment


Abah n Arman with Big Ben's background

Dan yang paling penting...wife dan si kecik aku tu seronok n excited tengok ikan n bangunan2 yg cantik...










Rasenye tu je kot...so sape2 yg dtang singgah fotopage aku ni...enjoy the pictures....dan mungkin boleh dijadikan ilham untuk bawak family bercuti...

assalammualaikum


[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net